Založ si blog

Vietnam mojimi ocami 7

Východ slnka na juhu Vietnamu vraj má svoje čaro. Neviem posúdiť, bývame v takej štvrti, že sa východ slnka pozorovať nedá. Výškové budovy – mrakodrapy sa miešajú so starou francúzskou koloniálnou zástavbou. Architektonicky sa mi Saigon páči, aj keď bývať v takých bytoch by som nechcel. Mestu dominuje Bitexco Financial Tower. Veža je vysoká 262 metrov, má 68 poschodí, a podľa wikipédie jej patrí status 124 najvyššia budova sveta (zatiaľ).

Na jednom z najvrchnejších poschodí je diskoclub a dá sa sem cez deň dostať aj na vyhliadkový skybox. Panoráma mesta na dlani – 200.000 vnd, necelých 10 eur.

Dnes sme vymenili hotel a ideme pozrieť tunely Cu Chi. Je to rozsiahla sieť podzemných chodieb, ktoré vietnamci začali stavať ešte vo francúzskej vojne a rozšírili ich počas americkej invázie v rokoch 1955 až 1975. Tunely boli zázemím pre Vietcong.

Cestujeme hromadnou dopravou. Je to na jeden prestup, Bus 79 stoji neďaleko nášho hotela a potom č.13 nás dovezie až k tunelom. Expozícia zaberá dosť veľké územie, sú tu rozmiestnené pôvodné kusy vojenskej techniky, lietadlá, autá, húfnice a čo ja viem čo ešte, vietnamské aj americké. Môžete si pozrieť asi ½ hod. film o vojne na  týchto územiach a o tom ako a prečo tunely vznikli. Pustia vás aj do niektorých tunelov, ale toto už nie je úplne pre každého. S mojou výškou, v tomto teréne a v tomto teple som mal dosť. Ak máte klaustrofóbiu, tiež to môže byť problém. V niektorých miestach sa aj tí vietnamci museli plaziť a ja by som sa tam nezmestil vôbec. V okolitom teréne zostali vraj pôvodné jamy po bombách, ktoré spúšťali američania z legendárnych bombardérov B52. Takú jamu som u nás videl, keď jeden záhradkár zakopával stavebný odpad. Ak máte po tejto prehliadke ešte chuť, môžete si zastrieľať v národnom streleckom centre – napríklad aj z kalašnikova.

Je to zaujímavá expozícia, ale nemusí byť úplne každému po chuti. V podvečer sme sa vrátili do Saigonu a opäť sa vybrali za gurmánskymi zážitkami. V zastrčenej uličke v blízkosti paláca nezávislosti, na hranici districtov 1-2 sme objavili príjemnú reštiku so slušnou ponukou. Maco si objednal krokodíla. Podávali to podobne, ako u nás niekto robieva fondy. Na jemno nakrájané ružové mäso namáčate do horúceho nálevu, tu to ale nebol olej. Ja som si dal grilované bravčové kúsky s ryžovými rezancami. Chutilo mi to. Skúsil som aj z Macovho krokodíla. Okrem špeciálneho spôsobu prípravy ma  to ale viac nezaujalo. Dala by sa použiť aj hláška z nezabudnuteľnej komédie s Bolkom Polívkom – „želvy nežeru“. Ale pre dietetikov by to mohlo byť dobré.

Večer ešte musíme vybaviť program na zajtra. Ideme do delty Mekongu. Tento výlet berieme od miestnej cestovky, pre dvoch ludí brať si plavidlo a absolvovať to so sprievodcom – dá sa, ale bolo by to zbytočne drahé.

Bus odchádza o 7:30 (to bude peklo), ale sme odhodlaní toto nezaspať.

Večer, vlastne už v noci napíšem ešte pár riadkov blogu a potom tvrdo zaspím.

Internet vo Vietname sa mi zdá dostupnejší ako u nás. V hoteloch je celkom samozrejmosťou, na každom poschodí vlastný router, v meste v trochu lepších reštauráciách a kaviarňach je tiež. Obvykle je aj v diaľkových autobusoch, ale tu je kvalita veľmi nízka. Lepšie je zaobstarať si vlastný mobilný.

O tom, o výlete do delty Mekongu a o reštaurácii, v ktorej jedol pred nami aj Bill Clinton vám napíšem v ďalšom pokračovaní môjho blogu,

Tak to by uz stacilo, moji mili Slovaci. . .

02.04.2024

Verim ze mi pan Satinsky tam hore odpusti, ze som si do titulky mojho blogu zapozical nazov jeho knihy, ergo listov rodakom o nebezpecenstvach, ktoru mam velmi rad. On by urcite uznal, ze som nazov iba pouzil pre vyssie ciele a nie zneuzil. Neviem rapovat ako Harabin, nemam ani jamky v licach ako Pele a vela veci nechapem. Mozno preto, ze nemam ucet na facebooku, ani twitteri a pravidelne [...]

Vietnam mojimi ocami – Velke finale

25.07.2015

Sprcha tento krat prisla velmi vhod. Uz nebudeme taki marnotratni. Sme obaja unaveni ako psi, ale… posledne hodiny vo Veitname ideme „do mrtva“. Pustame sa do Old Town city, ktore ma atmosferu a zije po cely den od skoreho rana do neskoreho vecera. Okolo jedenastej vecer sa ulicky zacinaju vyludnovat a po polnoci uz su prazdne a je klud. A to vsetko len preto, aby rano o pol piatej [...]

Vietnam mojimi ocami 15

26.06.2015

Ako som uz spomenul v predchadzajucej casti, nasa lod sa vola Ha Long Bay Castaway Tour. Doteraz som sa vo Vietname nestretol s takym vycibrenym zmyslom pre humor, ale toto vyslo. Dame lodi sancu, ak by chcela stroskotat, preskocime na inu, tu v zatoke sa to lodickami len tak hemzi. Po prichode na lod si odlozime batozinu, nachystany je welcome drink a hned sadame k stoliku do [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

vesmír SpaceX raketa crew dragon

NASA: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

16.04.2024 07:16

Objekt prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil dieťa.

margal

Blog o tom, ako žijem ja... Blog.pravda.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 82154x
Priemerná čítanosť článkov: 3734x

Autor blogu

Kategórie