Založ si blog

Vietnam mojimi ocami 11

Na Thrang, kdesi som cital, ze Miami Vietnamu. Neviem posudit, na Miami som nikdy nebol a v dohladnej dobe sa ani nechystam. Do Na Thrangu prave vchadzame nasim sleeper busom, ktorym sme sa presunuli z hcmc. Vietnamske cesty tiez nic moc, je to tragedia, ale napriek tomu oproti Kambodzi o dve triedy lepsie. Asi 20 min. pred vstupom do mesta sofer pustil par vietnamskych songov, to je na prebudenie, cas 6:11. Festival angazovanej kultury.

Po vystupeni z autobusu si nas odchytil chlapik, ze ma very cheap hotel near the beach. Chyba cislo 1, cenu za odvoz sme nedohodli. Podotykam ze typek bol na motorke a ked sme povedali ze ok, zavolal komplica, ja som prisadol k nemu a Maco k tomu druhemu. Po par minutach jazdy sme fakt na plazi, ukazu nam hotel, z vonku by som to na 12 usd netypoval. V europe by vas pod 49 eur nepustili ani do podzemnej garaze. A chalan ze five hundred. Co patso? – pytam sa.

Ze patsto tisic vnd (22 eur) za dovoz.

Joj, no ty nesranduj moj. Keby ma pustili z blazninca, tak ma nevypustia v Natrangu. Nastastie sme uz mali aspon zakladne skusenosti z Vietnamu (bohuzial nie z natrangu), a mototaximan po 15 sekundach zistil, ze po jazde s nami dnes fajront este mat nebude. Skusal aj 400, aj 350, nakoniec dostal 100.000 za obidvoch a viac sme sa nebavili. Napriek tomu ze frflal vydatne, skoncili sme pri nasej cene.

Este som pozeral, ci za nami neposle nejakych vypalnikov, ale skoncilo sa to bez incidentu.

Tu v Natrangu je strasne vela rusov a ti to tu kompletne pokazili. Ceny vyssie, ako inde na juhu, vsade ruske napisy a domaci vedia viac po rusky, ako po anglicky. V meste je rusov citit na kazdom rohu a aj ked mi az tak nevadia (v moskve), v natrangu atmosferu pokazili.

Nevadi, uzijeme si to aj tak.

Maco este na slovensku snival, ako si poziciame motorku a prebrazdime cely vietnam. Nastastie v hcmc mu doslo, ze bez realnych skusenosti zacinat s motorkou prave tu nie je najlepsi napad.

V natrangu som si povedal, ze dnes by to slo. Pozicali sme dve hondy. Vyrubal sa po 500 metroch. Neprehanam…, mami dohliadaj prosim na neho, jeho anjel to evidentne nestiha. Viem ze si tam nova a nepoznas este vsetky triky, ale potrebujem tvoju pomoc.

Mal som strach, pad nevypadal dobre, sice neviem ci moze nejaky pad z motorky vypadat dobre, vdaka bohu nebolo to v mieste, kde by bolo za nami 150 dalsich motoriek a nikto ho potom nepresiel. Do osetrovania sa pridava aj zopar domacich. Nastastie nic zlomene, odniesla si to spalena koza na chrbate, kolene, pravom boku a najhorsie dopadla prava ruka. Popalena koza a hlboka rana.

Dezinfekcia a antibiotika. Ked nezastavime zapal, mohli by sa veci skomplikovat. Euforia z uzasneho miesta, vyprchala v zlomku sekundy.

Nic sa neda robit, ideme dalej. Ruka aj ostatne rany su ako-tak vydezinfikovane a svojpomocne osetrene.

Nad mestom je budhisticky klastor a velka budhova socha. V ramci dusevnej ocisty sa tam ideme pozriet. V klastore teraz prebyvaju siroty a mnisi sa o ne staraju. Chovanci sprevadzaju navstevnikov po areali, nakoniec vam ukazu ako sa pomodlit, a aby to vsetko ucinkovalo a mali potom stastie, treba tam nechat nejake drobne. Maco im odovzdal 100.000. Zda sa im to malo, ale my mame este dlhu cestu pred sebou a vo Vietname od vas pytaju peniezky na kazdom kroku. Par krat sa este potom na ceste ukaze, ze sme fakt asi mali nechat viac, alebo ze by si mal Maco davat vacsi pozor?

Nasli sme na nete odporucanie na dobre jedlo v natrangu. Skusime to. Mala restika mimo centra, daleko od plaze a hotelovych komplexov. Menu len vo vietnamcine. Objednavali sme si podla toho doporucenia. Maju aj ine veci, my sme vyskusali vietnamsky gril. Prinesu vam nadobu so zeravym uhlim, na to ide kameninova platna a na nej grilujete rozne druhy masa. Maju asi desat druhov, dali sme si hovadzie, bravcove, krokodila (nevedel som ze je vo vietname taky oblubeny) a morskeho uhora. K tomu vam prinesu kopec zeleniny, roznych omacok a zalievok a dala by sa asi aj ryza, alebo nieco take. Mne chybalo nejake pecivo, ale to v ponuke nebolo.

Bolo to naozaj dobre, odchadzali sme spkokojny, mozno k tomu prispeli aj dve pivka, ktore sme si k veceri dopriali. Cena bola mierne vyssia, ako sme doteraz vo vietname byvali zvyknuti, ale stale akceptovatelna. Ideme spat, den bol narocny a zajtra chceme ist pozriet Da Lat, mesto, ktore sa absolutne vymyka z pomerov beznych vo vietname. Tiez je to dovolenkova destinacia, vraj sem chodia novomanzelia na svadobnu cestu a tak. Okrem toho oproti pobreziu je tu celkom ina klima. Da Lat je v horach, vo vysokej nadmorskej vyske a striedaju sa tu 4 rocne obdobia.

Rano sa nam nechce z postele, ale ciel je naplanovany, ideme. Dnes berieme iba jednu motorku, bude to takto bezpecnejsie. V natrangu soferujem, ked vyjdeme z mesta, pustam aj Maca, uz pochopil, ze na motorku treba s citom a respektom. Asi 20 km ideme v umornom teple, po rovinke, komplet nuda.

Potom sa cesta zacina klukatit a zahryzat do kopcov. Mozno u nas Pezinska baba by sa dala prirovnat profilom, ale je to tu asi tak tri krat vacsie. Urobime si kratku prestavku s pitim a kratkym oddychom v hammoku, po 15 min. ideme dalej. Nad hlbokou roklinou je vyhliadka. Zastavime sa a porobime zopar fotiek.

Pokracujeme v ceste, ale obloha sa zacina zatahovat. Tento krat sme mali celkom staste. Na tuto zmenu sme neboli pripraveni, ale akurat ideme okolo nejakych domcekov. Stoji pri nich mala pergolka a pod nou sa prechadza jeden vietnamec. Opytame sa ci sa mozeme na chvilu ukryt. Pozyva nas dalej a dame sa trochu do reci. Na miestne pomery hovori dobre anglicky. Vzdelany muz. Nachadzame sa v prirodnej rezervacii a on je tu riaditel. Vysvetluje nam, ako to bude s pocasim az do vecera a kde by sme zohnali prsiplaste. Neda sa nic robit, ten Dalat nedame. Bolo by to zbytocne riziko a aj pozitok by sa v tomto pocasi asi nedostavil. Este si v nedalekej dedinke dame polievku s ryzovymi rezancami a hovadzim masom Pho bo a obraciame sa – smer Natrang.

Prichadzame v uplnej tme. Nastastie chlad, ktory sme citili pocas cesty motorkou v dazdi uz je davno prec, v meste je opat 28°C, je 19:48.

Zajtra este kupanie v mori (bez Maca), trochu pochodime po okoli a na vecer mame bookovany sleeper bus do Hoi An.

Hoi An je historicke mesto v strednej casti Vietnamu. Bude to dalsia zastavka v meste zapisanom do svetoveho kulturneho dedicstva UNESCO. Zasluzilo sa o to mnoho zachovanych architektonickych pamiatok v meste. O tom, ako Vam vietnamci usiju oblek, alebo topanky do nasledujuceho dna a o atmosfere Hoi An si povieme v dalsej casti.

Zatial Vas pozdravuje Martin a Maco.

Tak to by uz stacilo, moji mili Slovaci. . .

02.04.2024

Verim ze mi pan Satinsky tam hore odpusti, ze som si do titulky mojho blogu zapozical nazov jeho knihy, ergo listov rodakom o nebezpecenstvach, ktoru mam velmi rad. On by urcite uznal, ze som nazov iba pouzil pre vyssie ciele a nie zneuzil. Neviem rapovat ako Harabin, nemam ani jamky v licach ako Pele a vela veci nechapem. Mozno preto, ze nemam ucet na facebooku, ani twitteri a pravidelne [...]

Vietnam mojimi ocami – Velke finale

25.07.2015

Sprcha tento krat prisla velmi vhod. Uz nebudeme taki marnotratni. Sme obaja unaveni ako psi, ale… posledne hodiny vo Veitname ideme „do mrtva“. Pustame sa do Old Town city, ktore ma atmosferu a zije po cely den od skoreho rana do neskoreho vecera. Okolo jedenastej vecer sa ulicky zacinaju vyludnovat a po polnoci uz su prazdne a je klud. A to vsetko len preto, aby rano o pol piatej [...]

Vietnam mojimi ocami 15

26.06.2015

Ako som uz spomenul v predchadzajucej casti, nasa lod sa vola Ha Long Bay Castaway Tour. Doteraz som sa vo Vietname nestretol s takym vycibrenym zmyslom pre humor, ale toto vyslo. Dame lodi sancu, ak by chcela stroskotat, preskocime na inu, tu v zatoke sa to lodickami len tak hemzi. Po prichode na lod si odlozime batozinu, nachystany je welcome drink a hned sadame k stoliku do [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

margal

Blog o tom, ako žijem ja... Blog.pravda.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 82198x
Priemerná čítanosť článkov: 3736x

Autor blogu

Kategórie