Založ si blog

Vietnam mojimi ocami 6

Prve hodiny v Saigone su take trochu ⌠lejzy⌡. Sme strasne unaveni, (cesta, casovy posun, otrasne teplo) a tak sa s Macom dohodneme, ze si dame sprchu, polhodinoveho slofika a vyrazime. Dodrzali sme vsetko, okrem toho casoveho udaju. Poludnajsiu siestu sme natiahli asi na dve hodinky, ale nebolo to na skodu. Prespali sme cas najvacsieho tepla v meste a trochu dobili baterky. Maco sa aj po tych dvoch hodinach velmi neochotne dviha z postele, ale nakoniec sme pripraveni vyrazit do ulic.

Jedlo – je na kazdom rohu, vlastne to nezodpoveda skutocnosti, uplne vsade. V Districte 1, co je vlastne centrum mesta je naozaj na kazdom kroku, Pho – vietnamska polievka s ryzovymi rezancami, oobvykle opecenymi, robi sa na tisic sposobov, vzdy chutna inak a znamenite. Bun Cha, ryzove sliziky (biele), pridava sa k nim casto dusena alebo restovana zelenina a rozne druhy masa. Bola to moja prva volba v HCMC, a uveril som, ze so stravou nebudem mat problem (pred cestou som sa trocha obaval). Maco mal Goi Cuon – u nas zname jarne rolky, nieco podobne maju v restauraciach Panda, ale chut je uplne ina. O jedlach budem este vela pisat, ved jest treba cely pobyt. Street Food je specialna kapoitola, bude par riadkov aj o jedlach priamo na ulici. Cena je okolo 1 usd a celkom staci na lahky obed. V restauraciach sa jedla pohybuju od 1,5 usd, napoje od 0,5 usd, ale ak chcete jest v ulickach precpatych turistami, budete platit priblizne ako v Bratislave v menu restike, medzi 3-5 eur. Restauraciam odporucanym v Lonely planet a Tripadvisor sa vyhybajte, su najdrahsie, skomercionalizovane a hlavna star v menu liste je Gordon Blue, Beaf Steak a Pizza.

Najedli sme sa skvelo, platili sme do 120.000vnd, teda do 5 eur, dve normalne jedla + pivo saigon green a cola. To by slo.

Ked sedite v restauracii, ked sa prechadzate po ulici, ked cakate na taxi, kazdu chvilu sa pri vas zastavi predavac, alebo predavacka. Ponuka je roznoroda, vsetky druhy suvenirov, magnetky, klucenky, zalozky do knih, vejariky,, vsetko na co si spomeniete.

Vo Vietname sa velmi skoro stmieva. Okolo 6.30 pm uz je sero.saigon v noci je plny farieb. Svetelne reklamy, led osvetlenia stankov poulicnych predavacov, obchodiky a vyklady bank. Casto pouzivaju osvetlenie, ake u nas mame na vianocnom stromceku. Hlavne triedy a krizovatky hlavnych tried su dobre osvetlene, v malych ulickach je tmavsie.

Saigon v noci

HCMC ako 12.mil megapolis zatial nema metro. Teraz ale zacinaju budovat nejaku rychlodrahu, mala by jazdit ciastocne nad povrchom a ciastocne ako metro.

Zaciname planovat zajtrajsi den. Cu chi tunely. Je to take na rozcvicku. Vsetky cestovky maju tento vylet v ponuke, cena okolo 100k vnd (trochu pod 4 usd) zahrna dopravu klimatizovanym busom + sprievodcu entry fee 90.000 vnd excluded. Pojdeme na vlastne triko by publik transport. Vela turistickych atrakcii je vo Vietname spojenych s americkou vojnou. Este k tomu sme tu v case, kedy oslavia 40.te vyrocie vitazstva vietnamskeho ludu nad americkou agresiou. Je to vec, ktora je tu velmi citliva.. Este stale zije vela priamych ucastnikov, kazdej rodiny sa vojna nejako dotkla. Tu ma otazka where are you from trochu iny vyznam. Ceskoslovensko ma u vzdelanejsich vrstiev relativne dobru reputaciu, ale je pravda, ze zopar ludi, ktorym sme povedali from Slovakia nebolo uplne v obraze. Ok, tak zajtra o tuneloch cu tchi, internete a technologiach a cestovani miestnou dopravou.

Dnes bol pondelok, 27.4.2015

Tak to by uz stacilo, moji mili Slovaci. . .

02.04.2024

Verim ze mi pan Satinsky tam hore odpusti, ze som si do titulky mojho blogu zapozical nazov jeho knihy, ergo listov rodakom o nebezpecenstvach, ktoru mam velmi rad. On by urcite uznal, ze som nazov iba pouzil pre vyssie ciele a nie zneuzil. Neviem rapovat ako Harabin, nemam ani jamky v licach ako Pele a vela veci nechapem. Mozno preto, ze nemam ucet na facebooku, ani twitteri a pravidelne [...]

Vietnam mojimi ocami – Velke finale

25.07.2015

Sprcha tento krat prisla velmi vhod. Uz nebudeme taki marnotratni. Sme obaja unaveni ako psi, ale… posledne hodiny vo Veitname ideme „do mrtva“. Pustame sa do Old Town city, ktore ma atmosferu a zije po cely den od skoreho rana do neskoreho vecera. Okolo jedenastej vecer sa ulicky zacinaju vyludnovat a po polnoci uz su prazdne a je klud. A to vsetko len preto, aby rano o pol piatej [...]

Vietnam mojimi ocami 15

26.06.2015

Ako som uz spomenul v predchadzajucej casti, nasa lod sa vola Ha Long Bay Castaway Tour. Doteraz som sa vo Vietname nestretol s takym vycibrenym zmyslom pre humor, ale toto vyslo. Dame lodi sancu, ak by chcela stroskotat, preskocime na inu, tu v zatoke sa to lodickami len tak hemzi. Po prichode na lod si odlozime batozinu, nachystany je welcome drink a hned sadame k stoliku do [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

margal

Blog o tom, ako žijem ja... Blog.pravda.sk

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 82292x
Priemerná čítanosť článkov: 3741x

Autor blogu

Kategórie